Welke mensen zijn gevoelig(er) voor stress?

Of je als mens gevoelig bent voor stress hangt af van een aantal factoren. Hoe veerkrachtig ben je, hoeveel spanning van buitenaf ervaar je en hoeveel spanning komt er vanuit jou zelf?  

Innerlijke veerkracht

Bij een te kleine draagkracht spelen interne factoren, zoals weinig zelfvertrouwen, eigenwaarde en het gebrek aan innerlijke motivatie of bezieling een rol.  Hier bevindt zich jouw oerkracht, jouw drive om de dingen te doen die je doet. Hoe groter jouw innerlijke veerkracht, hoe beter je met spanning om kunt gaan.  Of wel met stresssituaties om kunt gaan.

Bij een te grote draaglast is er sprake druk van buitenaf en binnenuit. Als de eisen en oorzaken buiten jezelf komen noemen  we dit objectieve druk. De druk kan ook van binnenuit komen. Dit noemen we subjectieve druk.

Druk van buitenaf

Dit is de druk van wat er feitelijk allemaal op je schouders rust. Het is het resultaat van de keuzes die je in je leven hebt gemaakt. Denk aan je werk, je gezin, het huishouden, je hypotheek, overwerken, (echt) scheiding, een overlijden of de zorg hebben voor iemand anders/mantelzorg enz.

Druk van binnenuit

Maar er kan ook spanning of druk ontstaan die vanuit je jezelf komt en die jou stress geeft. Interne factoren, zoals niet helpende denk- en gedragspatronen, spelen dan een rol. Het zijn de stemmetjes die je in de loop van je leven hebt opgedaan en als waarheid hebt aangenomen. Wellicht zijn deze gedachten niet meer reëel en vaak helpen ze je ook niet (meer). Denk aan gedachten zoals: ‘Wat ben ik toch stom dat ik dat niet gedaan/gezien heb’ of ‘Ik ben het ook niet waard om… of Ik moet perfect zijn, ik ben niet goed genoeg’.

Het geeft stress als er verschil is tussen wat je moet (druk van buitenaf en druk van binnenuit) en wat je kunt (innerlijke veerkracht). Het verschil  tussen draagkracht en draaglast. Als deze factoren niet met elkaar in balans zijn kun je stress ervaren.

Eigenschappen die je gevoelig voor stress maken

Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen. De volgende eigenschappen maken kwetsbaar:

 • Perfectionisme
 • Zogenaamde type A-factoren: ambitie, prestatiegerichtheid, competitie, gehaastheid, niet ‘niets’ kunnen doen en vaak twee dingen tegelijk doen
 • Veel van zichzelf eisen en ‘moeten’
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Grote betrokkenheid bij gezin of werk
 • Streven naar waardering van anderen
 • Moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, moeilijk grenzen kunnen aangeven of voor zichzelf opkomen
 • Pessimisme en een weinig positieve kijk op eigen prestaties
 • Moeilijk steun kunnen vragen
 • Gevoelens slecht kunnen uiten
 • Gevoel weinig invloed te kunnen uitoefenen op de omgeving en het eigen leven

Deze eigenschappen worden deels bepaald door karakter en temperament, maar ervaring, je opvoeding en vaardigheden spelen ook een grote rol.

Lees ook:

Wat is nu eigenlijk stress?

Heb ik stress? 

Stresssignalen en klachten

Ben ik overspannen of burn-out?

Hoe kan coaching mij helpen?

_______________________________________________________________________

Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten  ● ontstressen  ● ontplooien

Iedere verandering begint altijd met bewustwording en het zetten van kleine stapjes. 

Irene-rond Welke mensen zijn gevoelig(er) voor stress?Irene Bex geniet van het leven met haar man en zoon. Ze is zelfstandig stress- en burnoutspecialist, coach en trainer en heeft zich volledig gespecialiseerd in Persoonlijke groei & Stress- en burnoutbegeleiding. Zij houdt zich dagelijks bezig met het begeleiden van mensen die positieve veranderingen in hun leven willen en met mensen met stressgerelateerde klachten, overspannenheid en burnout. Zij helpt je inzicht te verkrijgen, omdat inzicht in jezelf de beste manier is om stappen te zetten om vooruit te komen.  Kom ook weer in balans, dan zit ook jij straks weer lekker in je vel.

Balans in je leven en doen waar jij gelukkig van wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.