Weet jij het verschil tussen overspannenheid en burnout?

In deze moderne tijden hebben we er allemaal wel eens last van: vermoeidheid, stress en te veel werk dat af moet. Maar wat als het je leven zo erg gaat beheersen dat je niet meer aan je werk toekomt? Misschien ben je dan wel overspannen of burnout.  En dat is niet op te lossen door wat werk te laten liggen. Maar door wat dan wel?

Voor ziekten die te maken hebben met stress gebruiken verschillende beroepsgroepen verschillende termen: overspanning, overspannenheid, chronische stress, aanpassingsstoornis en burnout. Huisartsen hebben het meestal over overspannenheid en burnout.

Wat is overspannenheid?

We spreken van overspannenheid als je minder dan zes maanden stressklachten ervaart. Je hebt nog energie over om door te gaan, maar je zit niet lekker in je vel.  Er is meestal sprake van een kortetermijnoorzaak (tijdelijke hoge werkdruk, verhuizing, reorganisatie, het verbreken van een relatie).  De oplossing ligt in het afstand namen van de stresssituatie en het nemen van rust en ontspanning.  Een stresscoach kan je hiervoor handvatten geven.

Wat is een burnout of een bore-out?

Als je geen maatregelen neemt als je je overspannen voelt, dan loop je het risico burnout te raken. Burnout is een vorm van overspannenheid waarbij je je uitgeput en opgebrand voelt. Je bent je zo moe dat je op je werk of thuis niet goed meer functioneert. Je kunt allerlei fysieke en psychische klachten hebben. Je hebt er bovendien al meer dan een half jaar last van. Iedere associatie met het werk of de stressveroorzakende situatie is te veel.

Ook een bore-out kan voorkomen. Als tegenhanger van de burnout, waar een te hoge werkdruk en het langdurig blootstaan aan stress leidt tot overspannenheid en/of oververmoeidheid, zorgt de bore-out middels verveling, desinteresse en gebrek aan uitdaging voor hetzelfde resultaat. De stresssignalen en klachten zijn nagenoeg gelijk aan een burnout.

Oorzaken burnout

Een beetje stress door een spannende gebeurtenis of uitdagende klus is gezond, het houdt je scherp en alert. Als je daarna maar weer voldoende kunt ontspannen. Als de eisen die aan je gesteld worden, jouw draaglast, te groot zijn voor jouw draagkracht, ontstaan er problemen. Langdurige stress waar je niet mee kunt omgaan, kan zo tot overspannenheid leiden. Ervaar je al langer dan zes maanden stress en staat vermoeidheid en uitputting voorop? Dan spreken we van een burnout.

Stress kan met je werk te maken hebben, maar ook met financiële problemen, veel verplichtingen hebben, een ernstig zieke in je omgeving waarvoor je zorgt, de zware combinatie van werk, gezin en/of een studie. Een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, ontslag of verlies van een geliefde kan heel stressvol zijn. Zeker als er van alles tegelijk op je afkomt en je ’s nachts ligt te piekeren zonder een oplossing te vinden, ligt overspannenheid op de loer. Als deze situatie langer dan een half jaar al duurt loop je het risico burnout te raken.

Professionele hulp

Zoek professionele hulp en bezoek altijd jouw huisarts. Of neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakinggesprek.  Zodat we samen kunnen onderzoeken hoe jij met minder stress en op een positiever manier weer in het leven kan staan. Je ervaart snel weer meer plezier, rust, balans en rust.

Ontspannen groet, Irene

_________________________________________________________________________________________

Irene-rond Weet jij het verschil tussen overspannenheid en burnout? onthaasten  ● ontstressen  ● ontplooien

Irene Bex geniet van het leven met haar man en zoon. Ze is stress- en burnoutspecialist, NLP coach en trainer en helpt je om weer in balans te komen. Voor mensen die veel willen of veel ‘moeten’ van zichzelf. Of die stress en onrust ervaren. Of die gewoon even helderheid nodig hebben. Iemand die even over je schouder met je meekijkt waar je tegenaan loopt. Kom erachter wie je bent, wat je kunt, wat je niet meer wilt, maar vooral wat je wél wilt bereiken.  Zodat je – snel én blijvend – minder stress en meer energie, levenslust, rust en balans ervaart. Voor mensen die positieve veranderingen en groei in hun leven willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.