Wat is nu eigenlijk stress?

Er wordt veel over gepraat en iedereen heeft er wel eens last van. De een kan er beter tegen dan de ander. Maar wat is het nu eigenlijk stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Van oorsprong is het een term uit de bouw: stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets (of iemand) aan kan. Zelfs metaal krijgt haarscheurtjes als het te eenzijdig of constant wordt belast. Dat geldt dus ook voor mensen.

Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk: een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam, we noemen het dan positieve stress. Op het werk helpt gezonde stress je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. De spanning maakt het lichaam ook klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren op bedreigende situaties.

Balans

Zolang  spanning en ontspanning met elkaar in balans zijn en elkaar regelmatig afwisselen, is er niets aan de hand. Als de spanning echter niet wordt opgevolgd door een perioden van ontspanning, rust en emotionele ontlading, dan blijft de boog gespannen. De spanningsvolle situaties zullen elkaar dan ook steeds sneller opvolgen; je kunt minder hebben en kunt moeilijker tot ontspanning komen.

Uit balans

De problemen ontstaan pas wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Op dat moment zijn de eisen die aan jou worden gesteld of die je aan jezelf stelt groter dan wat je aankunt. Het is het verschil tussen moeten en kunnen.  Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken, stressoren, en jouw mogelijkheden om stress te voorkomen of er mee om te gaan slaat door naar de verkeerde kant. Je raakt uit balans.

Een verstoring van dat evenwicht kan veroorzaakt worden door een te grote draaglast (teveel stress van buitenaf of van binnenuit) of een te kleine draagkracht (innerlijke veerkracht).

Lees ook:

Heb ik stress? 

Welke mensen zijn gevoeliger voor stress?

Stresssignalen en klachten

Ben ik overspannen of burn-out?

Hoe kan coaching mij helpen?

_______________________________________________________________________

Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten  ● ontstressen  ● ontplooien

Iedere verandering begint altijd met bewustwording en het zetten van kleine stapjes. Ik help je er graag bij!

Irene-rond Wat is nu eigenlijk stress?Irene Bex geniet van het leven met haar man en zoon. Ze is zelfstandig Stress- en burnoutspecialist, coach en trainer en heeft zich volledig gespecialiseerd in Persoonlijke groei & Stress- en burnoutbegeleiding. Zij houdt zich dagelijks bezig met het begeleiden van mensen die positieve veranderingen in hun leven willen en met mensen met stressgerelateerde klachten, overspannenheid en burnout. Zij helpt je inzicht te verkrijgen, omdat inzicht in jezelf de beste manier is om stappen te zetten om vooruit te komen.  Kom ook weer in balans, dan zit ook jij straks weer lekker in je vel.

Balans in je leven en doen waar jij gelukkig van wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.