Mayonaisepot en twee koppen koffie

Als de dingen in je leven je even allemaal te veel worden, als 24 uur in een dag niet meer genoeg is, denk dan aan de mayonaisepot en de twee koppen koffie. Dit is een klassiek verhaal, maar ik deel deze graag met je, omdat het mij helpt om (nog) meer te leven naar wat ik belangrijk vind.

Golfballen
Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een hele grote, lege mayonaisepot en vulde deze met golfballen. De professor vroeg vervolgens aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.

Kiezelsteentjes
De professor pakte een doos met kiezelsteentjes en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kiezelsteentjes rolden in de open ruimtes tussen de golfballen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze antwoordden van wel.

Zand
De professor nam nu een doos met zand en goot deze leeg in de pot. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballen en de kiezelsteentjes. Opnieuw vroeg hij of de pot nu vol was. De studenten antwoorden met een unaniem “ja”.

Twee koppen koffie
Van onder het bureau nam de professor nu twee koppen koffie en goot ze leeg in de pot. De hele inhoud verdween in de pot en de koffie vulde de lege ruimte tussen het zand. De studenten begonnen te lachen. “Nu”, zei de professor, “ik wil dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven.

• De golfballen zijn de belangrijke dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je passies. Dit zijn je kernwaarden. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn.
• De kiezelstenen zijn de andere dingen die ertoe doen: je werk, je huis, je auto e.d.
• Het zand is  al het andere, de kleine dingen.”

Ruimte voor dingen die belangrijk zijn
“Als je het zand als eerste in de pot doet, is er geen plek meer voor de kiezelsteentjes of voor de golfballen. Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die belangrijk voor je zijn. ”

Wat zijn belangrijke dingen voor jou?
“Besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Leef naar jouw kernwaarden. Speel bijvoorbeeld met je kinderen. Neem tijd voor een onderzoek voor je gezondheid. Neem je partner mee uit eten. Lees, heb plezier. Doe datgene wat je blij maakt. Er is altijd nog wel tijd om het huis te poetsen of de prullenbak te legen.”

“Zorg eerst voor de golfballen, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.”

Maar maak ook altijd tijd voor …..
Eén van de studenten stak een vinger op en vroeg waar de twee koppen koffie voor stonden. De professor lachte: “Ik ben blij dat je het vraagt. Ik wil daarmee alleen maar weer eens aangeven dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er altijd wel een plekje is om samen met een vriend of een vriendin een kop koffie te drinken.”

Wat houdt jou tegen om meer naar je kernwaarden te leven?
Wat houdt jou tegen om het beste uit je leven te halen?
Heb jij genoeg golfballen in jouw mayonaisepot?

“Life has no limitations, except the ones you make”

Wil jij weten wat jouw kernwaarden zijn, wil jij onderzoeken wat jij belangrijk in je leven vindt en of je al leeft naar jij belangrijk vindt? Lees dan hier verder.

Stressvrije groet, Irene

bron: The Mayonnaise Jar and the 2 Cups of Coffee by Mary Lynn Plaisance

_________________________________________________________________________________________________________________________Irene-mei-2017 Mayonaisepot en twee koppen koffie

onthaasten  ontstressen  ontplooien

Irene Bex geniet van het leven met haar man en zoon. Ze is stresscoach, NLP coach en trainer en helpt je om weer in balans te komen. Voor mensen die veel willen of veel ‘moeten’ van zichzelf. Of die stress en onrust ervaren. Of die gewoon even helderheid nodig hebben. Iemand die even over je schouder met je meekijkt waar je tegenaan loopt. Kom erachter wie je bent, wat je kunt, wat je niet meer wilt, maar vooral wat je wél wilt bereiken.  Zodat je – snel én blijvend – minder stress en meer energie, levenslust, rust en balans ervaart. Voor als je positieve veranderingen en groei in je leven wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.