Mijn verhaal, mijn burnout

Irene-Bex-ontspannen Mijn verhaal, mijn burnout

Ik ben Irene Bex, ik ben getrouwd en we hebben een heerlijke zoon. Ik doe werk waar ik gelukkig van word, heb volop energie en sta positief in het leven.

Maar dat is niet altijd zo geweest. Ook al was ik gelukkig getrouwd en blij met onze prachtige zoon, ik was al jaren niet gelukkig met mezelf. Ik had allerlei spanningsklachten zoals buikpijn, hoofdpijn en nek- en schouderklachten en ik voelde me ontzettend moe. Ook voelde ik me vaak opgejaagd, gespannen, niet begrepen en onrustig. Ik trok me steeds vaker terug en kon minder mensen om mij heen verdragen.

Irene-Bex-ontspannen Mijn verhaal, mijn burnoutAan de buitenkant was dit niet te zien. Ik kwam altijd enthousiast en vrolijk over, maar zo voelde ik mij helemaal niet. Van binnen voelde ik me eenzaam, onzeker, zwak en schuldig. Ik had toch alles voor elkaar?Waarom voelde ik mij dan zo ellendig en leeg? Toen er ook nog veranderingen op het werk bij kwamen en ik er nog een tandje bij moest zetten, ging het mis. Ik werd geconfronteerd met een burnout. Opgebrand, geen enkele energie meer en ik voelde me helemaal leeg van binnen. Ik voelde me machteloos en was alleen nog maar aan het ‘overleven’. Ik was in een diepe put terechtgekomen en wist niet hoe ik daaruit moest komen.


Mijn weg naar herstel: van overleven naar genieten van het leven

Ik ben altijd een mensenmens geweest: iemand die in verbinding wil staan met de ander, zonder vooroordeel. Maar de verbinding met mezelf was ik al jaren kwijt. Ook had ik volop oordelen over mezelf. En doordat ik niet goed wist wat ik wilde met mijn leven en niet gewend was om mijn eigen leven zelf richting te geven, raakte ik steeds verder verwijderd van mezelf, waar ik goed in was en wat ik leuk vond.

Ik volgde een intensief coachingstraject en durfde voorzichtig naar het kleine stemmetje diep in mij te luisteren, wat fluisterde: “Ga doen wat je gelukkig maakt”. Dat bleek echter nogal een zoektocht. Ik had werkelijk geen idee. Tijdens het coachingstraject ontdekte ik stapje voor stapje wie ik ben, waar ik voor sta en wat mijn kwaliteiten zijn. 

Ik besefte dat het leven dat ik leefde helemaal niet (meer) bij mij paste. Ik had veel ‘energielekken’ en deed vaak dingen die mij alleen maar energie kostten en geen plezier opleverden. Daarom besloot ik het roer om te gooien en op zoek te gaan naar mezelf en mijn passie. Dat was niet makkelijk, maar ik deed het stapje voor stapje. Het betekende dat ik keuzes moest gaan maken, keuzes die goed waren voor mezelf. En toen begon ik met richting aan mijn leven te geven.

Irene-Bex-ontspannen Mijn verhaal, mijn burnout

Ik ben gaan ontdekken wat wel en niet werkt en voor mij is dat een way of life geworden. Zowel in mijn werk als privé. Vanaf dat moment koos ik voor mezelf. En doordat ik altijd al nieuwsgierig was naar ‘wat maakt dat mensen doen wat ze doen’ besloot ik om weer te gaan studeren. En bij elke stap die ik deed merkte ik dat mijn energie toenam. Ik had eindelijk voor mezelf een richting gekozen, eindelijk voor mezelf gekozen. Niet meer de ‘highway’ van anderen, maar ‘my way’. 

Ik leef mijn eigen leven

Door burnout te raken was mijn leven even helemaal tot stilstand gekomen. Dat was voor mij het beginpunt om mijn eigen leven van de grond af weer op te bouwen. Er mochten alleen nog maar mensen en zaken ‘ín’ die bij mij pasten en energie gaven. Van de rest heb ik afscheid genomen. Dat was spannend, maar luchtte enorm op. Ik merkte dat ik steeds meer zelfvertrouwen en eigenwaarde kreeg, doordat ik niet meer leefde naar de verwachtingen van anderen.

Irene-Bex-ontspannen Mijn verhaal, mijn burnout
Ik ging van de automatische piloot af en startte met bewuste keuzes maken waar ik mijn aandacht, tijd en energie aan wilde geven. Dat maakte dat ik me steeds gelukkiger, ontspannen en op mijn gemak begon te voelen. In plaats van jaloers te zijn op anderen die wél vooruitgingen, stelde ik me open om mij te laten inspireren door anderen. Mijn angst om uit mijn comfortzone te komen maakte plaats voor uitdagingen die mij steeds verder brachten. Met inzet en doorzettingsvermogen lukte het mij om mijn FixedMindset te veranderen in een GroeiMindset. Ik heb nu de regie over mijn eigen leven.

Je hebt altijd een keuze

Ik weet nu uit eigen ervaring hoe het niet moet en wél kan. Ik heb ervaren dat het enorm veel energie en tijd kost om dingen te doen die niet (meer) bij je passen. Uiteindelijk kan het je zelfs flink onderuithalen. Ik heb geleerd om vergevingsgezind te zijn als het gaat om mijn verleden. Het gaat niet om de specifieke mensen en omstandigheden die je hebben gevormd, maar om het besef dat je gevormd bent. Je hebt de keuze om de gewoontes die je niet brengen wat je wilt, te veranderen. Dit kost toewijding en doorzettingsvermogen, maar levert je passie, zelfvertrouwen en meer eigenwaarde op.

Mijn eigen praktijk

Naar aanleiding van mijn ervaringen, de opgedane kennis en vaardigheden uit mijn studies en vanuit mijn drive anderen te helpen, besloot ik om een volgende stap in mijn carrière te zetten. Ik ben in praktijk gaan brengen wat dat stemmetje mij destijds influisterde: ‘Ga doen wat je gelukkig maakt’. Ik ben mijn eigen praktijk in Persoonlijke groei & Stress- en burnoutbegeleiding begonnen. De mooie transformaties die ik meemaak, geven mij iedere keer weer een geluksgevoel. Mensen te zien onthaasten, ontstressen en ontplooien, dat geeft mij elke dag weer veel voldoening.

Mijn ervaringen in het Speciaal onderwijs kan ik als coach en trainer goed gebruiken: ik heb snel door waar problemen vandaan komen, ik ben oplossingsgericht en kan goed luisteren en kijken. Daardoor kan ik mensen inzicht geven in hun eigen proces, waardoor ze stapje voor stapje weer vooruit kunnen gaan.

Irene-Bex-ontspannen Mijn verhaal, mijn burnout

En hoe gaat het met jou?

Heb jij jezelf weleens de vraag gesteld: ‘Ben ik in balans en doe ik waar ik gelukkig van word? Als het antwoord ‘ja’ is, top! Lekker zo doorgaan! Is het antwoord ‘nee’? Gun het jezelf om hulp te zoeken.

Ik help je met het verwezenlijken van jouw dromen, ga met jou op zoek naar een oplossing en leer je hoe je meer energie, rust, plezier en balans kunt creëren zowel voor jezelf, in je relatie als in je werk.

Ik hoop dat mijn verhaal jou heeft geïnspireerd om op zoek te gaan naar het leven dat bij jou past.

Ja, ik wil ook het leven dat bij mij past

Irene-Bex-ontspannen Mijn verhaal, mijn burnout


“Er waren een heleboel stressfactoren die mijn leven bepaalden. Met de hulp van Irene ben ik weer baas geworden van mijn eigen gedachten en gevoelens. Door regelmatig stil te staan bij mezelf, kan ik nu dichter bij mezelf blijven en merk ik dat ik steeds meer grip heb gekregen op wat ík wil. De bewustwording is vaak stap één. Als je dit kan en weet van jezelf dat je er in je eentje niet uitkomt, gun jezelf dan de tijd en ruimte om er aan te werken. Het is niet erg om dan hulp te vragen. Het accepteren en relativeren is echt dé grote stap die ik bij Irene heb geleerd en heeft mij grotendeels gemaakt tot wie ik nu ben. Ik sta weer terug in mijn kracht en mag dit van mezelf ook laten zien! “Inge