Druk, druk, druk…..dit kun je er zelf aan doen

We kennen het allemaal wel als je iemand aan je vraagt hoe het met je gaat. Dan krijg je vaak het standaard antwoord te horen: ‘Ja, …..druk he?’
En daar stopt het gesprek dan vervolgens ook vaak. Vaak kijken we er ook nog eens bij alsof het niet leuk is waar we dan druk mee zijn. Alsof het heel normaal is dat we alleen nog maar druk zijn en bezig zijn met dingen die we niet echt leuk vinden. Dit kan een gehaast en jachtig gevoel geven.

Gevoel van stress

Maar wat zeggen we dan eigenlijk? Dat we niet goed zijn in plannen? Dat we allemaal bezig zijn met dingen die we moeten van onszelf of van anderen? Ik merk het ook aan mezelf dat ik geneigd ben om dit antwoord als eerste te kiezen. Maar sinds ik weet dat je brein gelooft wat je steeds tegen jezelf of anderen zegt, probeer ik dit minder te doen. Jouw brein weet niet wat de waarheid is of niet. Als jij iets zegt en je hebt er een vervelend gevoel bij, dan neemt je brein dit als waarheid aan. En het is nu steeds dat als ik deze zin tegen mezelf en anderen zeg dat ik druk ben en het druk heb, levert voor mij al een gevoel van stress op.

Wat is dan precies stress?

Stress is spanning in je lichaam op een interne of externe prikkel. Een disbalans tussen kunnen en moeten, tussen iemand zijn capaciteiten en voldoen aan de eisen die gesteld worden. Dat levert vaak stress op.

Alleen…. niet iedereen voelt evenveel stress en krijgt van dezelfde situaties stress. Dit heeft te maken met hoe de persoon in kwestie de situatie beleeft.
Bekijk onderstaand filmpje eens. Stroomt de stress door je aderen of zie je het als een uitdaging en geniet je van het moment?

https://youtu.be/gLDYtH1RH-U?t=32

Stress of een kick?

Waarschijnlijk zeggen deze jongens niet dat zij zich gestrest voelen. Dit is juist iets waar ze een kick van krijgen en wat ze vaker willen doen. Het is ook waarschijnlijk dat ze tegen zichzelf zeggen dat het helemaal niet zo gevaarlijk is. En dat dit iets is wat ze wel kunnen. Zij ervaren dan ook geen negatieve stress, maar wel positieve stress. Het is juist deze spanning waar zij juist naar uitkijken en ervaren waarschijnlijk deze situatie als een groot avontuur.

Leven in het moment

Zij zeggen dus tegen hun eigen brein: ‘Ik kan dit, ik heb dit eerder gedaan’ en ervaren daardoor geen negatieve stress, maar komen juist in een flow. Ze leven in het hier en nu en zijn niet met hun gedachten bij gisteren of bij morgen. Ze leven in het moment. Zij geven hun brein positieve boodschappen. En het brein…. neemt dit als waarheid aan.

Wat zeg jij de volgende keer?

Dus als iemand jou de volgende keer vraagt hoe het met je gaat, geef dan eens een ander antwoord. ‘Ik ben lekker bezig met …..’Of ‘Ik heb het naar mijn zin want….’ en voel eens of dit anders voelt.
De wereld zal er in ieder geval een beetje mooier uitzien als we beginnen om ons brein wat positievere boodschappen mee gaan geven.

Wat zeg jij de volgende keer? Ik ben benieuwd.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Reageren of heb je een vraag? Neem dan contact op of laat een reactie hieronder achter.

Ken jij iemand voor wie dit onderwerp interessant kan zijn, deel dit bericht dan gerust.
______________________________________________________________________________

Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten  ● ontstressen  ● ontplooien

Irene-rond Druk, druk, druk.....dit kun je er zelf aan doen

Iedere verandering begint altijd met een eerste stap.
Ik help je er graag bij!

Irene Bex geniet van het leven met haar man en zoon. Ze is zelfstandig stress- en burnoutspecialist, coach en trainer en heeft zich volledig gespecialiseerd in persoonlijke groei & stress- en burnoutbegeleiding. Zij houdt zich dagelijks bezig met het helpen van mensen die positieve veranderingen in hun leven willen en het begeleiden van mensen met stressgerelateerde klachten, overspannenheid en burnout. Zij helpt je met te worden wie je wilt zijn en het leven te leiden wat je wilt leiden.
Zet nu die eerste stap, dan zit ook jij straks weer lekker in je vel.

Leef je leven met minder stress, meer energie, plezier en rust

2 thoughts on “Druk, druk, druk…..dit kun je er zelf aan doen

  1. Niki says:

    Mooie blog, Irene. Knap wat die jongens durven te doen, wat een kick zal het ze samen gegeven hebben de top zo te bereiken.
    Adembenemend gekeken, bewondering. Blij dat ik het niet hoef te durven.
    Mooi dat het je lukt anders en beter antwoord te geven. Ik heb er over nagedacht en ga het (trachten) in praktijk te brengen. In mijn agenda staan x voor vrije (herstel)tijd nog in te vullen voor mezelf of met anderen. Dank je wel voor je tips. Toi toi toi, warme groet, Niki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.