Blog

welke mindset heb jij

Welke mindset heb jij?

Welke mindset heb jij? En werkt jouw mindset vóór of tégen je?

“Oh, als dat maar niet gebeurt. Nee, dit kan ik niet. Dit is niet voor ons mensen weggelegd. Ik moet wel perfect zijn als ik me laat zien.” Herken je deze gedachten? Dan heb je waarschijnlijk last van een statische mindset. Ontdek hoe je jouw manier van denken kunt veranderen, zodat dit je niet langer belemmert.

De psychologie onderscheidt twee overtuigingen die jouw ontwikkeling maken of breken. De statische mindset en de groeimindset. Lees hieronder welke overtuiging jij hebt en wat dit voor jou betekent.

Je bent wat je bent

Iemand met een statische mindset denkt dat talenten en kwaliteiten aangeboren zijn. En dat je het daarmee moet doen. Uitdagingen en dingen waar je minder goed in bent, ga je liever uit de weg. Fouten maken betekent in jouw ogen dat je niet succesvol bent.

Ze denken al snel ‘dat kan ik gewoon niet’ of ‘daar ben ik gewoon niet goed in’. De dag eindigt vaak met een gevoel van falen. Het is weer niet gelukt! Bij tegenslag geef je sneller op. Mensen met een statische mindset zijn ook eerder defensief en negeren dan nuttige feedback. Het gevoel van falen blijft hangen en hun conclusie is dan: ‘Zie je wel, dat kan ik dus niet. Of ‘Zie je wel…. Ik had toch gezegd dat het niet zou lukken….”

Angst om te falen

Als anderen succes hebben, voelen statische mindsetters zich mogelijk bedreigd en minderwaardig. Je zoekt bevestiging dat je talenten, intelligentie en persoonlijkheid ertoe doen en spiegelt je daarom aan anderen. Angst om te falen en om afgewezen te worden belemmert je ontwikkeling en zorgt gegarandeerd voor veel stress.

Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt groeit. Je gaat geen uitdagingen aan, je blijft steeds binnen jouw comfortzone waar het veilig voelt. Je presteert uiteindelijk ver onder je kunnen. Deze mindset houdt je klein en zorgt dat je jouw potentie niet volledig benut.

Beginpunt voor groei

De groeimindset gaat ervan uit dat je jezelf kunt ontwikkelen door een klein beetje uit je comfortzone te stappen en hier energie in te steken. Je omarmt uitdagingen, pusht jezelf om er het beste uit te halen en houdt vol als het niet zo lekker loopt. Daarom sta je ook open voor feedback en probeer je daar je voordeel uit te halen. Als anderen succes hebben, raak je daardoor geïnspireerd. Dan is er geen falen, alleen maar feedback. Je kijkt naar wat al goed ging en datgene wat beter kan, doe je de volgende keer beter.

Inspanning hoort erbij om beter te worden. Kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen zijn ‘slechts’ het beginpunt voor groei. Door toewijding en doorzettingsvermogen kun je verder ontwikkelen.

Steeds beter presteren

Het gevolg van deze mindset: je ontwikkelt jezelf en presteert op een steeds hoger niveau. Je bent veerkrachtig, omdat tegenslag je niet onderuit haalt. Je doet veel ervaringen op en gaat makkelijker uitdagingen aan. Je gaat groeien, zelfvertrouwen in je eigen kunnen opbouwen en je verhoogt je eigenwaarde (hoe je over jezelf denkt).

Mindsets zijn niet statisch

Je overtuigingen zijn een belangrijk deel van wie je bent. Maar er is goed nieuws: ze zijn niet statisch, je kunt ze veranderen. Zeker nu je weet dat ze bestaan. Je mindset kan zelfs per vaardigheid verschillen. Je hoeft niet altijd hetzelfde te denken.

Van mindset veranderen

Hoe schakel je dan van de statische naar de groeimindset? Herkenning is de eerste stap. Als je bijvoorbeeld ontmoedigd raakt als dingen niet lukken of als je je bedreigd voelt door feedback, weet je dat de statische mindset op de achtergrond meespeelt. Daag jezelf uit om door die barrière te breken. Bijvoorbeeld door kritiek aan te horen en te bedenken hoe je ervan kunt leren. Je kunt ook gericht feedback vragen aan je leidinggevende en collega’s. Wat gaat goed en waar zou je aan kunnen werken? En oefening baart kunst, dus geef niet op bij de eerste hobbel.

Fouten-maken-is-niet-falen-maar-een-kans-om-te-groeien.-1 Welke mindset heb jij?

Versterk jezelf

Overwin je blokkades met een 1,5 uur durende  persoonlijke coachingssessie Ontdek jouw Anti-stressrecept. Je ontdekt of jouw mindset vóór of tegen je werkt, hoe jij omgaat met situaties en je leert hoe je een groeimindset kunt ontwikkelen.  Je leert stapje voor stapje wat de ingrediënten zijn van jouw Anti-stressrecept. Met als resultaat: minder stress en meer regie over je eigen leven

Kijk hier voor de tarieven

Workshop ‘Ontdek jouw Anti-stressrecept
Kijk voor actuele data op de agenda of laat hieronder je gegevens achter.

Gratis workshop 'Ontdek jouw anti-stressrecept (4)

Gratis workshop ‘Ontdek jouw Anti-stressrecept’

Gratis workshop ‘Ontdek jouw Anti-stressrecept’


Herken je dat je vaak in lastige situaties geneigd bent om te reageren op een manier die voor jouw niet altijd het juiste resultaat zorgt? Je volgt dan automatisch jouw stressrecept waardoor je het gevoel kunt hebben dat het leven je ‘overkomt’. Ontdek hoe je aan het roer van je eigen leven kan staan door jouw eigen anti-stressrecept te schrijven. Deze workshop wordt twee keer georganiseerd in januari.

Donderdag 24 januari 2019
Inloop om 19:15 uur – 19:30 – 21:00 uur
Locatie: Hapert

Schrijf je hier in voor de workshop op 24 januari

en

Donderdag 31 januari 2019
Inloop om 13:00 uur – 13:15 -15:00 uur
Locatie: Hapert

Schrijf je hier in voor de workshop op 31 januari

Herken je jezelf in bovenstaande of ben je gewoon nieuwsgierig, schrijf je dan hieronder in. Ken je iemand die ook interesse heeft, stuur deze link dan gerust door. Je bent (evt. met een introducee) van harte welkom.

Deze workshop wordt georganiseerd door:

 

273-2 Gratis workshop 'Ontdek jouw Anti-stressrecept'

Irene Bex
Coachpraktijk Irene Bex
Praktijk voor Persoonlijke groei & Stress- en burnoutbegeleiding
www.coachpraktijkirenebex.nl 

273-2 Gratis workshop 'Ontdek jouw Anti-stressrecept'Joke van Loon
Joke van Loon coaching
Geloof in jezelf coach
www.jokevanlooncoaching.nl

 

werkdruk1

Preventieve coaching – voorkomen dat uw medewerker ziek wordt

Regelmatig melden medewerkers zich ziek met vage lichamelijke en stressgerelateerde klachten, terwijl er psychische problemen op de achtergrond spelen. Het is voor de werkgever in dergelijke gevallen lastig om inzicht te verkrijgen in wat er in het privéleven of op het werk van de medewerker speelt en hier adequaat op te reageren. Psychische problemen bij medewerkers zijn vaak complex. Zeker omdat ze gerelateerd zijn aan het werk, de thuissituatie en/of de persoon zelf of een combinatie van deze factoren. Met preventieve coaching is het mogelijk te voorkomen dat de medewerker ziek wordt en het ziekteverzuim oploopt.

Continue reading “Preventieve coaching – voorkomen dat uw medewerker ziek wordt”

logo Forbrains

Info-avond Neurofeedbacktraining

Optimize your brain!
Meld je aan voor een info-avond van ForBrains, het trainingscentrum voor hersentraining in Eersel. Zonder actieve inspanning je stress, oorsuizen of stressgerelateerde klachten verminderen. Zowel voor particulieren als bedrijven. 10 december 2018 en 14 januari  2019 voor particulieren. 17 december 2018 en 21 januari 2019 voor bedrijven.

Continue reading “Info-avond Neurofeedbacktraining”

10% KORTING BFIT013.png

Bewegen goed tegen stress? 7 redenen waarom!

Is regelmatig bewegen goed tegen stress? Ja! Je raakt door te sporten niet alleen je lichamelijke spanningen kwijt, ook krijg je meer rust in je hoofd. Ga dus niet op de bank hangen om te ontspannen als je gestrest bent. Kom lekker in beweging. Hieronder vind je meerdere  redenen waarom sporten ontstressen vergemakkelijkt. Continue reading “Bewegen goed tegen stress? 7 redenen waarom!”

lezing breed

Gratis Masterclass ‘Je stress de baas’

Gratis Masterclass ‘Je stress de baas’ op jouw werk

Stress! Prettig is het niet, maar nuttig is het soms wél. In deze interactieve lezing vertel ik hoe dat zit en geef je tips om je stress de baas te blijven. Continue reading “Gratis Masterclass ‘Je stress de baas’”

stresstest

Gratis stresstest

Doe de gratis stresstest

Ontdek of jij relaxt met zaken omgaat of dat het je met de nodige stress door het leven gaat. Vul hieronder jouw  gegevens in en vraag de stresstest aan. Je ontvangt een persoonlijk advies. Gratis en voor niets! Continue reading “Gratis stresstest”

Masterclass Voeding, Beweging en Ontspanning

Vorige week heb ik samen met mijn collega’s Marion Hoskens en Marja Teurlinx  een Masterclass over Voeding, Beweging en Ontspanning gegeven. Alles over een gezonde leefstijl, de relatie van voeding en beweging tot je fit voelen en waarom het in deze hectische tijd zo belangrijk is om voldoende ontspanning te nemen.

Het werd een interactieve avond. Enkele reacties van de deelnemers:

“Een leuke combi van mensen die op hun eigen manier met gezondheid bezig zijn”. 
“Een goede manier om nader kennis te maken met cursussen en personen in onze woonomgeving omtrent gezondheid”.

Continue reading “Masterclass Voeding, Beweging en Ontspanning”