Ben ik overspannen of burn-out?

In deze moderne tijden hebben we er allemaal wel eens last van: vermoeidheid, stress en te veel werk dat af moet. Maar wat als het je leven zo erg gaat beheersen dat je niet meer aan je werk toekomt? Misschien ben je dan wel overspannen of burnout.  En dat is niet zo even op te lossen door wat werk te laten liggen. Maar door wat dan wel?

Voor ziekten die te maken hebben met stress gebruiken verschillende beroepsgroepen verschillende termen: overspanning, overspannenheid, chronische stress, aanpassingsstoornis en burnout. Huisartsen hebben het meestal over overspannenheid en burnout.

Wat is overspannenheid?

We spreken van overspannenheid als je minder dan zes maanden stressklachten ervaart. Je hebt nog energie over om door te gaan, maar je zit niet lekker in je vel.  Er is meestal sprake van een kortetermijnoorzaak (tijdelijke hoge werkdruk, verhuizing, reorganisatie, het verbreken van een relatie).  De oplossing ligt in het afstand namen van de stresssituatie en het nemen van rust en ontspanning.  Een stress- en burnoutspecialist kan je hiervoor handvatten geven.

Wat is een burn-out of een bore-out?

Als je geen maatregelen neemt als je je overspannen voelt, dan loop je het risico burn-out te raken. Burn-out is een vorm van overspannenheid waarbij je je uitgeput en opgebrand voelt. Je bent je zo moe dat je op je werk of thuis niet goed meer functioneert. Je kunt allerlei fysieke en psychische klachten hebben. Je hebt er bovendien al meer dan een half jaar last van, het heeft een langetermijnoorzaak. Iedere associatie met het werk of de stressveroorzakende situatie is te veel.

Ook een bore-out kan voorkomen. Als tegenhanger van de burn-out, waar een te hoge werkdruk en het langdurig blootstaan aan stress leidt tot overspannenheid en/of oververmoeidheid, zorgt de bore-out middels verveling, desinteresse en gebrek aan uitdaging voor hetzelfde resultaat. De stresssignalen en klachten zijn nagenoeg gelijk aan een burn-out.

Oorzaken burn-out

Een beetje stress door een spannende gebeurtenis of uitdagende klus is gezond, het houdt je scherp en alert. Als je daarna maar weer voldoende kunt ontspannen. Als de eisen die aan je gesteld worden, jouw draaglast, te groot zijn voor jouw draagkracht, ontstaan er problemen. Langdurige stress waar je niet mee kunt omgaan, kan zo tot overspannenheid leiden. Ervaar je al langer dan zes maanden stress en staat vermoeidheid en uitputting voorop? Dan spreken we van een burn-out.

Stress kan met je werk te maken hebben, maar ook met financiële problemen, veel verplichtingen hebben, een ernstig zieke in je omgeving waarvoor je zorgt, de zware combinatie van werk, gezin en/of een studie. Een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, ontslag of verlies van een geliefde kan heel stressvol zijn. Zeker als er van alles tegelijk op je afkomt en je ’s nachts ligt te piekeren zonder een oplossing te vinden, ligt overspannenheid op de loer.

Professionele hulp

Zoek professionele hulp en bezoek altijd jouw huisarts. Of neem contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.  Zodat we samen kunnen onderzoeken hoe jij met minder stress en op een positiever manier weer in het leven kan staan. Je ervaart snel weer meer plezier, rust, balans en rust.

Lees ook:

Wat is nu eigenlijk stress?

Heb ik stress? 

Stresssignalen en klachten

Welke mensen zijn er gevoeliger voor stress?

Hoe kan coaching mij helpen?

Hulp voor uw medewerkers

_______________________________________________________________________

Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten  ● ontstressen  ● ontplooien

Iedere verandering begint met bewustwording en het zetten van kleine stapjes. Ik help je er graag bij!

Irene-rond Ben ik overspannen of burn-out?Irene Bex geniet van het leven met haar man en zoon. Ze is zelfstandig stress- en burnoutspecialist, coach en trainer en heeft zich volledig gespecialiseerd in Persoonlijke groei & Stress- en burnoutbegeleiding. Zij houdt zich dagelijks bezig met het begeleiden van mensen die positieve veranderingen in hun leven willen en met mensen met stressgerelateerde klachten, overspannenheid en burnout. Zij helpt je inzicht te verkrijgen, omdat inzicht in jezelf de beste manier is om stappen te zetten om vooruit te komen.
Kom weer in balans, dan zit ook jij straks weer lekker in je vel.

Balans in je leven en doen waar jij gelukkig van wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.