Authentiek zijn, best lastig….

Onlangs nam een cliënt contact met mij op en ze vertelde dat zij het gevoel had alsof ze altijd met een masker opliep. Het voelde alsof ze zichzelf niet echt liet zien. Ze was even de weg kwijt en wilde horen wat zij hiermee kon of moest.

Ik probeerde uit te leggen dat mensen heel vaak achterstevoren leven. Ze willen en wensen meer spullen, meer geld, een nog beter betaalde baan. Om daarmee nog meer te kunnen doen wat ze wensen, om zich ‘gelukkiger’ te voelen. Maar het werkt andersom! Eerst zul je moeten ontdekken wie je werkelijk bent. En als je dat duidelijk hebt kun je gaan doen wat je werkelijk moet doen, om vervolgens te kunnen hebben en zijn wat je wilt. Als je zo kunt leven ga je richting authentiek zijn.

Authentiek zijn is afhankelijk van de keuzes die jij elke dag maakt. De keus om je ware ik te laten zien, kwetsbaar te durven zijn, om oprecht te zijn en om trouw te blijven aan jezelf. Dit is lang niet altijd even makkelijk, alleen al om de reden dat we in een cultuur leven waar bijna overal onder onze neus wordt gedrukt waar we aan zouden moeten voldoen. Van ons gewicht tot aan de inrichting van ons huis. Er wordt van je verlangd dat je je best doet, bij de ander in de smaak valt en dat je je aanpast aan bepaalde situaties.

Authentiek zijn, wanneer ben je dat?

Een aantal kenmerken van authenticiteit. Een authentiek mens:

 • durft te luisteren naar eigen intuïtie en durft zijn mening te baseren op eigen waarneming
 • gaat te rade bij zichzelf in zijn oordeelsvorming
 • durft zichzelf te zijn
 • durft eigen behoeften te vervullen en heeft daar oog voor
 • maakt keuzes op basis van eigen behoeften en waarden
 • neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven en laat de verantwoordelijkheid die bij ander ligt, ook daar liggen
 • laat zich niet negatief beïnvloeden door anderen, maar gaat zijn eigen weg
 • vindt echtheid belangrijk
 • durft zijn eigenheid vorm te geven
 • is origineel en oprecht
 • is puur en zuiver

Echt authentiek zijn betekent dat je het op jouw manier doet, vanuit je eigen passie, kracht en bevlogenheid. Authentiek zijn is ook eerlijk zijn,  op een manier waarbij je de ander niet in verlegenheid brengt. En authentiek zijn is ook zeggen wat je op je hart hebt, zonder daarmee iemand boos te maken of te kwetsen.

kikker-spiegel Authentiek zijn, best lastig....

Elke dag weer loslaten wie je denkt te moeten zijn én leren accepteren wie je werkelijk bent.

Wat is ervoor nodig om authentiek te zijn?

 • De moed om imperfect te zijn
 • Grenzen durven stellen
 • Jezelf toestaan om kwetsbaar te mogen zijn
 • Compassie hebben en mild zijn naar jezelf. Iedereen heeft sterke en zwakke kanten!
 • Richt je op de feiten en je zal groeien in het geloof dat je echt goed genoeg bent
 • Zeggen wat je op je hart hebt, maar daarmee anderen niet boos maken of kwetsen
 • Weten wie je je van binnen bent, wat je kan en wat je wilt
 • Jezelf accepteren zoals je bent

Kiezen voor authenticiteit is niet gemakkelijk, het is een proces dat tijd en energie kost. Het kan zijn dat daar begeleiding voor nodig is. En dat je er niet aan ontkomt om ook naar gebeurtenissen en opvoeding vanuit het verleden te kijken,  omdat het in de weg zit om te kunnen groeien in authenticiteit. Mijn cliënt had eerder al de keuze gemaakt hierin te willen groeien, maar wist niet goed hoe dit aan te pakken.

We zijn aan de slag gegaan met drie vragen: Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik ? In het coachingstraject zijn we gestart met een kernwaardenonderzoek en daarna zijn we gaan onderzoeken wat haar kwaliteiten en valkuilen zijn. Mijn cliënt werkte dapper door, weet nu wat haar gelukkig maakt en kan weer betere keuzes voor zichzelf maken. Ze kan haar behoeftes naar zichzelf en anderen uiten, zonder steeds in haar valkuilen te vallen en én kan steeds meer genieten!

Ken jij mensen die hard en dapper werken om zichzelf terug te vinden?  Heb respect, bemoedig ze en steun ze waar dat wenselijk is. En als je vragen hebt over zijn of haar proces……toon belangstelling.  Je zal er een hoop van leren!!

Wil je vrijblijvend kennismaken?

Wil je zelf aan de slag, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees hier meer over de mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met jouw authenticiteit.

Neem contact met mij op

_______________________________________________________________________

Coachpraktijk Irene Bex
onthaasten  ● ontstressen  ● ontplooien

Iedere verandering begint met bewustwording en het zetten van kleine stapjes. Ik help je er graag bij!

kikker-spiegel Authentiek zijn, best lastig....Irene Bex geniet van het leven met haar man en zoon. Ze is zelfstandig stress- en burnoutspecialist, NLP coach en trainer en heeft zich volledig gespecialiseerd in personal- en stresscoaching.  Zij houdt zich dagelijks bezig met het begeleiden van mensen met stressgerelateerde klachten, overspannenheid en burnout. Daarnaast heeft ze al vele andere mensen, die ook positieve veranderingen en groei in hun leven wilden, op weg geholpen. Zij helpt je inzicht te verkrijgen, omdat inzicht in jezelf de beste manier is om stappen te zetten om vooruit te komen.  Kom ook weer in balans, dan zit ook jij straks weer lekker in je vel.

Balans in je leven en doen waar jij gelukkig van wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.